Zomereczeem: Wat doe je eraan?

Wordt jouw paard gek van de jeuk in zijn staart en manen of op zijn buik wanneer het voorjaar wordt? Hebben die prachtige volle manen en staart ineens geen bestaan meer? Grote kans dat je paard dan last heeft van zomereczeem. Vervelend genoeg, maar wat doe je eraan?

Paarden met zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd (SME), kunnen niet tegen de stoffen in het speeksel van een knut (Culicloïde). Een knut is een klein mugje die paarden veel jeuk bezorgen. Het ene paard is gevoeliger voor de knut dan de andere. In ernstige gevallen kunnen de paarden schuren tot bloedens toe, niet fijn voor jou en  zeker niet voor je viervoeter.

Jeuk kan vele oorzaken hebben. Hierbij kan je denken aan luizen, mijten en worminfecties. Wanneer je niet zeker weet of je paard zomereczeem heeft kun je beter eerst je dierenarts raadplegen. Hij kan dan de juiste diagnose vaststellen en zo weet je zeker dat je aanpak goed is.

Knutten houden van een bosrijke omgeving en vochtige gebieden om hun eitjes te leggen. Ze houden niet van kou en vermenigvuldigen zich niet onder een tempratuur van 5 graden. Knutten kunnen niet goed vliegen en hebben daarom een hekel aan winderige plekken. Daarnaast zijn de knutten et actiefst in de schemering.

Tips bij zomereczeem:

  1. Voorkomen is beter dan genezen, zodra je een knut ziet vliegen, pak je je paard goed in met een speciaal eczeemdeken. Het eczeemdeken is nog steeds het beste middel tegen zomereczeem.
  2. Spray je paard en zijn eczeemdeken goed in met vliegenspray, op deze manier blijven ook de knutten meer op afstand.
  3. Houd de huid soepel. Er zijn veel crèmes en middelen op de markt tegen zomereczeem. Probeer het één en ander en ontdek wat het beste werkt bij jouw paard.
  4. Eczeempaarden gedijen het beste in een open, winderige weide in de buurt van de kust. Probeer de weide van je paard zo aangenaam mogelijk te maken.
  5. Knutten zijn het meest actief wanneer de schemer toeslaat. Zorg dat je paard rond deze tijd dus op stal staat en goed is beschermd tegen de knutten.
  6. Het kan een positiefeffect hebben wanneer het eczeempaard in de zomer maar kort op de weide staat. Daarnaast is het goed om arm hooi te voeren en krachtvoer met weinig suikers en eiwitten. Lep op: het ene paard reageert hier beter op dan het andere paard.
  7. Wanneer het schuren zo heftig is dat er wonden ontstaan, kun je het beste je dierenarts raadplegen. Hij kan je dan corticosteroïden voorschrijven, een hormoon dat de jeuk tijdelijk verminderd. Aan deze oplossing zitten helaas ook grote nadelen zoals het oplopen van hoefbevangenheid. Daarnaast is het verstandig om de wonden te wassen met een desinfecterend middel zoals Betadine en de wond later in te smeren met een wondhelendezalf.

Een reactie plaatsen