Het weideseizoen: Hoe ‘pluk’ ik mijn paard uit de wei?

Het weideseizoen komt er weer aan. Voor het ene baasje een fijne tijd maar voor de ander een drama. Het is namelijk bijzonder frustrerend wanneer je paard zich de ene dag wél en de andere dag niet laat vangen. Of hij komt wel naar de staleigenaar maar niet naar het baasje. De reden dat het paard zich wel of niet laat vangen, hangt samen met de relatie tussen het paard en de baas. Paarden die zich makkelijk laten ‘vangen’ zijn bekend met wat er gaat gebeuren als ze uit het land gehaald worden. Ze zijn bereidwillig en vinden het fijn om bij de mens te zijn. Ga jij wél op jacht naar je paard? Lees dan de onderstaande tips!

  1. Scheid het paard van de kudde
    Wanneer het paard in de groep staat en niet gevangen wilt worden is het zaak om het paard van de kudde te scheiden. Zelf ga je dan tussen het paard en de kudde in staan. Wanneer het paard in een kudde loopt en hij zich niet gedraagt, wordt hij door een paard wat hoger in de rang staat, tijdelijk uit de kudde geplaats. Het betreffende paard zal vierkant stil gaan staan en zich op een gegeven moment overgeven. Hierbij geeft hij aan dat hij fout zat en dat hij weer graag terug bij de kudde komt. Deze zelfde overgave geldt, wanneer wij als baasje het paard van de kudde afdrijven en blijven wachten tot hij zich overgeeft. Dit zal in het begin veel inspanning vergen, omdat het paard niet gewend is zich over te geven.
  2. Loop naar de schouder van het paard
    Paarden vermijden in alle gevallen impulsieve handelingen richting het hoofd. Dit geldt ook voor het paard uit de weide halen. Wanneer het paard rustig staat te grazen en jij loopt actief naar het hoofd van het paard toe, zal hij zich omdraaien en weglopen. Loop daarom altijd naar de schouder van het paard en benader hem rustig. Let hierbij op je lichaamstaal. Wanneer je actief en fel naar het paard toeloopt, zou hij zich aangevallen voelen en loopt hij ook weg. Benader het paard daarom rustig maar overtuigend, twijfel niet!
  3. Analyseer de relatie die jij met je paard hebt
    Als je paard goed in z’n vel zit, blij is, en het fijn heeft met jou als baasje zou hij de kudde makkelijk verlaten en gaat hij graag met je mee. Wanneer dit niet het geval is, voelt je paard zich waarschijnlijk niet fijn bij één van jouw handelingen. Dan moet je je afvragen hoe je met hem omgaat, verzorgt en berijdt. Zijn jullie een positieve combinatie en is jouw paard een bereidwillige partner in zowel de omgang als onder het zadel? Of is hij eerder gestrest, boos en  dwars? Als het laatste geval van toepassing is, kom je bij de kern van de vraag: waarom wilt het paard dan niet gevangen worden? De reden is uiteindelijk de relatie tussen de eigenaar en zijn/haar paard. Paarden die blij zijn met wat er gebeurt wanneer ze met je samen zijn (dat wil zeggen hoe ze worden behandeld, geleid, verzorgd, beloond, gereden) hoeven niet te worden gevangen, die geven zichzelf aan jou!

 

Een reactie plaatsen