Wedstrijdprestaties verbeteren? Tips & Tricks!

Vaak duiken wekelijks dezelfde problemen op, wanneer je de wedstrijdring betreed. De instructeur vindt dat het beeld te slordig is, en de jury plaatst je boven aan en deelt dikke punten uit. Hoe ga je hier het beste mee om? Of nog beter, hoe haal je hier iets positiefs uit?

Door jezelf te laten filmen, kom je veel over het rijden te weten. Af en toe een blik vanaf de grond, kan heel functioneel zijn! Maar hoe zorg je nu dat je wedstrijdprestaties verbeteren na het terugkijken van je gefilmde proef?

Tip 1:
Laat jezelf filmen tijdens het proefje, het losrijden voor de proef maar ook tijdens de training thuis. Je kent het vast wel, thuis loopt hij als een zonnetje, tijdens het losrijden is hij super gestrest en wanneer je de wedstrijdring betreed ‘doet hij het opeens niet meer’. Wanneer je al deze situaties filmt, kun je ze naast elkaar leggen en vergelijken. Belangrijk is dat je kritisch kijkt en noteert welke veranderingen er zijn. Stik je zelf van de zenuwen tijdens het losrijden? Of zit je ineens helemaal naar voren wanneer je de ring in gaat? Verbetering begint tenslotte bij bewustwording!

Tip 2:
Print een leeg protocol van de gefilmde proef, pak de video van de proef en het ingevulde protocol van de jury bij de hand. Nu bekijk je de video per gevraagde oefening, lees het commentaar van de jury en noteert je eigen conclusie hieruit op het lege protocol. Zo stel je je eigen protocol samen en heb je over iedere gevraagde oefening bewust nagedacht.

Bijvoorbeeld: De jury heeft genoteerd het paard staat scheef bij het halthouden en jij ziet op de video dat je paard tijdens het halthouden constant naar links weg stapt. In dit geval weet je dat je je paard voortaan naar het halthouden toe en tijdens het halthouden moet begrenzen aan de linkerkant.

Tip 3:
Ga naar afloop van de wedstrijd naar de jury en vraag om toelichting! Jury’s zijn verplicht om aanwezig te blijven totdat de prijsuitreiking is geweest. Wanneer jij je protocollen hebt ontvangen en ergens vraagtekens bij hebt, stap op de jury af. Misschien heb jij voor je gevoel de beste travers ooit gereden en is dit beoordeeld met een 5?

Tip 4:
Ben je toch benieuwd hoe je de oefeningen correct moet uitvoeren, dan heeft de KNHS een heel handige app, waar alle proeven tot het ZZ-Zwaar op worden vertoond. Hier kun je in videovorm de proeven bekijken en wordt er ook jurycommentaar gegeven. Ideaal voor als je wat meer vergelijkingsmateriaal wilt hebben. Dus download de KNHS app!

La Valencio wenst je veel succes!

 

Een reactie plaatsen