Interview: Vai Bruntink

Even voorstellen, wie is Vai Bruntink?

Ik ben 33 jaar oud, woonachtig in Vledderveen (Drenthe) en samen met mijn vriend Sjak Laarakkers run ik onze dressuurstal ‘Stal Laarakkers’.

Vai draagt op deze foto het Jet vest, Jae Polo & Jazz Rijbroek

Hoe ben je in aanraking gekomen met paarden?

Mijn moeder heeft vroeger ook altijd vrij fanatiek paardgereden dus de liefde voor paarden zat al wel in mijn bloed. Als jong meisje was ik bezeten van alles rondom pony’s en paarden. Het begon met wat verzorgpony’s en vervolgens kreeg ik mijn eerste eigen pony toen ik een jaar of 13 was. Ik weet nog goed dat ik vroeger zo onder de indruk was van Anky met Bonfire. Ik vond het een soort ballet met paarden en ik droomde ervan om zoiets ooit zelf te kunnen doen.

 

Welke plaats nemen paarden in, in je leven? En wat betekenen ze voor jou?

Paarden lopen eigenlijk al van jonge leeftijd als een rode draad door mijn leven. Ik wist al heel snel dat ik altijd zou blijven rijden en ik voel me ook bevoorrecht dat ik van mijn hobby/passie mijn beroep heb kunnen maken. In de paardensport krijg je met vele ups en downs te maken maar het plezier wat ik eraan beleef is nog nooit minder geworden.

 

Op de foto draagt Vai het Jolijn Softshell jack. 

 

Wat zijn op dit moment je werkzaamheden binnen de paardensport?

We hebben een bedrijf met ruim 30 paarden waaronder keuringspaarden maar ook vele sportpaarden. Ik leg me toe op de training van ongeveer 10 sportpaarden, variërend van jong tot GP niveau. Naast het rijden geef ik ook privélessen aan huis en enkele clinics die zowel in binnen- als buitenland zijn.

 

Hoeveel paarden rijdt je momenteel in de wedstrijdsport en op welk niveau?

Ik heb momenteel 3 Lichte Tour paarden en 1 in de Grand Prix daarnaast heb ik een aantal hele talentvolle jonge paarden in opleiding die deelnemen aan jonge paardencompetities zoals de Pavo Cup, Subli Cup en het WK jonge dressuurpaarden.

 

 

Jij wordt gesponsord door La Valencio, kun je iets over dit merk vertellen?

Sinds enkele jaren maak ik deel uit van het team van La Valencio. Ik ben heel blij dat ik dit merk mag dragen en als boegbeeld mag fungeren. De kleding is prachtig, super comfortabel en daarnaast ook nog eens betaalbaar. La Valencio is in korte tijd een enorm populair merk geworden en ik vind het knap dat ze zich iedere collectie weer lijken te verbeteren.

 

Wat is jouw favoriete kledingstuk in de huidige collectie en waarom?

Het is te lastig om te kiezen tussen alle mooie items maar ik was direct helemaal gek van de donkerblauwe jas Jacky, het vest Jeanette en het shirt Jill. Hier gaan jullie mij deze zomer regelmatig in zien!

 

Jacky Jacket 

 

Jill Top pink

 

Op deze foto draagt Vai het Jacky jack

 

 

Wat vind je het belangrijkste waarop gelet moet worden tijdens de training?

Een aantal dingen zijn cruciaal; een goede opbouw in je training, zorg ervoor dat je je paard niet over vraagt en blijf kritisch op je eigen rijden als iets niet lukt. Soms moet je eerst weer een stapje terug zetten om er vervolgens twee vooruit te doen.

 

Op welke manier bereid jij je voor op de wedstrijden?

Een goede planning en taakverdeling is belangrijk. Door de jaren heen weet je per paard wel wat de beste voorbereiding is qua training en voor mijzelf vind ik het heel belangrijk dat ik de dag van het concours niet hoef te haasten en stressen.

 

Vai & Cum Laude

 

Waar ben je het meest trots op dat je nu hebt bereikt?

Waar ik best trots op ben is dat ik met hard werken en met vallen en opstaan ben gekomen tot waar ik nu ben. We hebben inmiddels de luxere positie dat we heel veel goede paarden op stal hebben, veel fijne vaste klanten en een super team om ons heen maar in de beginjaren was het niet altijd zo. Sportief gezien ben ik zeker heel tevreden met waar ik nu sta, maar voor mij is dit zeker nog niet het eindstation en daar ga ik/we de komende jaren nog hard aan doorwerken.

 

Wat voor tips heb jij nog voor iedereen die iets wil bereiken in de paardensport?

Als je echt een passie voor het vak hebt dan moet je zeker je gevoel volgen en voor een carrière in de paardensport gaan. Weet wel dat het hard werken is en dat het vak ook niet geheel zonder risico is. Zelf heb ik om deze reden nog de HBO opleiding Communicatie afgerond om eventueel op iets terug te kunnen vallen. Zorg verder dat je je omringd met de juiste mensen en met hard werken een positieve instelling en een kritische blik naar jezelf kun je al een heel eind komen.

 

Hoe zie jij de toekomst voor je in de paardensport en wat zou je nog willen bereiken?

Ik hoop nog vele jaren samen met Sjak ons bedrijf te runnen en daarbij hoop ik dat ik met een aantal paarden kan doorstromen naar de Grand Prix en dat ik daar in de top kan mee doen.

 

Een reactie plaatsen