Interview: Stephanie de Frel

Even voorstellen, wie is Stephanie de Frel?

Ik ben 29 jaar en geboren in het Zeeuwse Koewacht. Momenteel ben ik al ruim 5 jaar werkzaam als amazone bij VMF Stables in Ellemeet.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de paardensport?

Ik weet niet beter dan dat ik altijd paarden om me heen heb gehad. Mijn moeder reed vroeger zelf ook en toen ik klein was wilde ik altijd al bij haar voor op het paard zitten. Al snel had ik zelf een eigen pony waar ik graag op rond sjeesde. Als ik er dan weer een keer naast lag, werd ik altijd heel boos op mijn moeder, omdat het zo lang duurde voordat ze me er weer opzette (er zelf opstappen zat er nog niet in, als je beugels boven je hoofd bungelden). Ik kon er niet tegen dat iedereen dan zag dat ik eraf gevallen was.

 

 

Welke plaats nemen paarden in, in jouw leven? En wat betekenen ze voor jou?

De paarden zijn mijn leven, ik woon op stal dus sta er ’s ochtends mee op en voordat ik naar bed ga, doe ik mijn laatste rondje. Bij mijn ouders hadden we ook de paarden aan huis staan, dus alles werd ook altijd rond de paarden heen gepland. Als we vroeger op vakantie gingen, gingen we ook vaak nog naar wedstrijden kijken. Als ik nu in het weekend geen wedstrijd heb, probeer ik wel ook een keertje iets ‘anders’ te gaan doen. Uiteindelijk begint en eindigt de dag ook dan op stal, maar ik zou niets anders willen.

Hoeveel paarden rijd je momenteel en op welk niveau?

Ik rijd ongeveer 9 paarden per dag. Deze variëren van jong tot aan de grand prix. Momenteel heb ik 2 paarden die Grand Prix lopen, Beach boy en Calrieta en ook nog 2 in de lichte tour. Verder hebben we een aantal jonge talentvolle paarden, deze zullen het komende jaar waarschijnlijk ook in de ring gaan verschijnen.

 

 

Jij wordt gesponsord door La Valencio, kun je iets over dit merk vertellen?

Ik ben er erg trots op dat ik sinds vorig jaar deel uit mag maken van het team van La Valencio. De kleding is erg comfortabel om mee te werken en de rijbroeken met grip zijn echt fantastisch. Daarnaast ook niet onbelangrijk, ze zijn ook nog erg betaalbaar. De bovenkleding is erg trendy en deze draag ik ook gewoon op een spijkerbroek als ik bijvoorbeeld een avondje naar de bios ga. Voor de paarden hebben ze erg fijne artikelen die matchen met de collectie, zodat je leuke setjes kunt maken.

Wat is jouw favoriete item in de La Valencio collectie, en waarom?

Ik ben echt helemaal fan van de Jackpot rijbroek. Ik vind sowieso de details in de grip superleuk, maar deze grip is ook gewoon geweldig. Je zit niet helemaal vastgeplakt aan je zadel, maar je hebt toch net dat beetje extra steun. Ook het vest Jeanette behoord tot 1 van mijn toppers. De pasvorm is top, de mouwen zijn heerlijk en het model is gewoon supergaaf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jackpot rijbroek, verkrijgbaar in grijs, navy & wit.

 

Wat vind je het belangrijkste waar op gelet moet worden tijdens de training?

Ik denk dat het erg belangrijk is dat je kijkt naar ieder paard op zich. Elk paard is anders en heeft ook een andere benadering nodig. Vergeet hierin niet je eigen gevoel te volgen, natuurlijk gaat het uiteindelijk om het ‘plaatje’, maar laat je niet alleen hierdoor leiden. Het gevoel dat jij op je paard krijgt, moet goed zijn om samen stappen te zetten en verder te komen.

Op welke manier bereid jij je voor op de wedstrijden?

Op zich heb ik niet echt een vast ritueel of iets dergelijks. Wel heb ik voor mezelf een plan in mijn hoofd en het moet dan ook wel zo gaan zoals ik het bedacht had. Ik maak graag zelf mijn spullen klaar, ik controleer het meestal ook nog een keer net voor vertrek. De voorbereiding richting een wedstrijd pas ik aan per paard. Sommige train ik meer proefgericht, maar ik heb er ook een waarbij ik juist iets minder intensief train richting wedstrijd.

 

Waarop het meest ben je trots op in wat je tot nu toe bereikt hebt?

Ik heb meerdere momenten die echt supergaaf waren en waar ik echt trots op ben. Ik zal de allereerste keer dat het Wilhelmus voor mij werd gespeeld nooit vergeten. Dat was op een internationale juniorenwedstrijd in Tsjechië, en geeft dan toch wel echt kippenvel. Net als vorig jaar toen ik mijn eerste internationale Grand Prix wedstrijd won met Beach Boy. Verder ben ik er heel trots op dat we met VMF stables in de afgelopen 5 jaar, 7 paarden naar het allerhoogste niveau gebracht hebben.

Welke tips heb je voor iedereen die iets wil bereiken in de paardensport?

Dat het hard werken is in de paardenwereld zal ondertussen wel voor iedereen duidelijk zijn. Maar ik vind het belangrijk dat het ook echt leuk is. Plezier hebben in hetgeen waar je hele dagen mee bezig bent en de liefde voor de paarden, is toch een van de voorwaarden om het vol te kunnen houden en door te kunnen zetten.

Wat zou jij zelf nog willen bereiken en hoe zie je de toekomst voor je?

Het ultieme doel is natuurlijk toch de Olympische spelen, we mogen allemaal dromen toch? Het is voor mij een echte uitdaging om uit elk paard het maximale te halen. We hebben bij VMF stables een aantal supergetalenteerde paarden staan, aan mij de taak om deze zo optimaal mogelijk op te leiden naar hopelijk het allerhoogste niveau.

 

Een reactie plaatsen