INTERVIEW: Sportpsychologe en Grand-Prix amazone Sanne Beijerman

Even voorstellen, wie is Sanne Beijerman?

Ik ben Grand Prix dressuur-amazone, VSPN geaccrediteerd Sportpsycholoog en KNHS Trainer-coach 5. Ik ben 42 jaar en ik woon samen met mijn vriend Pepijn en onze twee zoontjes Kenzo (6 jaar) en Boreas (4 jaar) in Nederhorst den Berg. Hier zijn wij bezig met de bouw van ons huis, mijn Sportpsychologie praktijk en onze kleinschalige privé dressuurstal.

 

 

Hoe ben je in de paardenwereld terecht gekomen?

Op tienjarige leeftijd ben ik begonnen met paardrijden op Manege ‘de Vriendschap’ in Veen, omdat mijn grote nicht daar ging lessen. Vanaf de eerste dag dat ik daar ging kijken wilde ik niets anders meer dan elk weekend op stal zijn om te mesten, te poetsen, te vegen, te kijken; het maakte me niets uit, als er maar paarden waren.

Mijn ouders zagen ook wel dat dit niet meer over ging en op mijn 12de kreeg ik na onwijs lang zeuren mijn eerste super ondeugende New Forest pony. Daarmee reed ik mijn eerste wedstrijden. Daarna maakte ik al op heel jonge leeftijd de overstap naar de paarden. Met mijn eerste paard, Wizzard v. Exkurs, reed ik al op mijn 14de ZII met best goede scores. Mijn ouders kwamen niet uit de paardenwereld en helaas hadden wij destijds van “junioren” gewoon echt nog ooit gehoord . Vervolgens ging het zoals bij veel ruiters en amazones: eerst wilde ik een hoedje, daarna een slipjas en toen was het doel Grand-prix….

 

Wat zijn op dit moment je werkzaamheden in de paardensport?

Mijn werkzaamheden zijn heel divers. De meeste uren werk ik als sportpsycholoog/mental coach met Nederlandse en Internationale sporters uit alle hippische disciplines. Ook geef ik workshops en cursussen door het hele land.

Daarnaast heb ik een select groepje goed presterende leerlingen die wekelijks bij mij lessen en train ik mijn eigen paarden die ik in eigendom heb samen met de heer G.W. van Norel (Charming Norel (v. Winningmood) die op het punt staat over te stappen naar de Grand-prix. Ook rijd ik een jonge 3-jarige (Expression x Cabuchon). Daarnaast rijd ik soms voor een wat kortere termijn paarden van klanten.

 

 

Welke plaats nemen paarden in, in jou leven?

Paarden zijn voor mij onmisbaar. Ik begin de dag met voeren en, nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, train ik. Het is voor mij een bewuste keuze om niet meer dan 2 wedstrijdpaarden te hebben, zodat ik me echt op deze paarden kan concentreren. Ik wil ze zelf op en af zadelen, aan kunnen voelen hoe het met ze gaat en erover na kunnen denken als ik tegen dingen aanloop. Wanneer ik met mijn paarden staat mijn telefoon uit en gaat het alleen om hen. Dit houdt mij in balans in mijn verder behoorlijk hectische bestaan.

Ook Sometimes, mijn voormalig Grand-prix paard dat met pensioen is neemt een belangrijke plaats in. Ik heb met hem een bijzondere weg afgelegd en een knuffel of even een momentje in de wei met hem kan de wereld er zo maar weer zonnig uit doen zien op een mindere dag…

 

Je doet veel verschillende dingen in de paarden, wat vind je hier het leukste aan?

Dat klopt! Maar ik zou het niet zo goed anders kunnen. Ik kan heel gefocust en heel hard werken. Maar veel en lang van hetzelfde ligt me niet zo. Het is gek om toe te geven maar misschien ben ik toch “easily bored”. Juist de combinatie van al mijn werkzaamheden houdt mij geïnspireerd en scherp.

 

Jij wordt gesponsord door La Valencio, wat zijn jouw ervaringen met dit merk?

Ik vind het een fantastisch merk (en dat zeg ik niet omdat ik erdoor gesponsord word). Voor mijn werk is het belangrijk om er representatief uit te zien. De kleding van La Valencio heeft voor mij precies de goede combinatie van sportief, stijlvol modieus en een beetje shiny. Ik ben toch wel dol op de leuke glittertjes die vaak in de items verwerkt zijn.

Wat ik ook heel fijn vind is dat de items van de nieuwe collectie altijd weer goed combineren met items uit een vorige collectie. Zo zijn er super veel mooie setjes te maken.

 

Wat is je favoriete kledingstuk van La Valencio op dit moment?

Van de wintercollectie 2017-2018 was ik echt weg van de items met navy en ice-blue. Ik kan eigenlijk niet 1 favoriet item noemen. De blauwe rijbroek en het dunne navy vest, en het heerlijke dikke fleecevest staan ex aequo op 1.

 

LA VALENCIO – INDY

        

LA VALENCIO – ISABEL

     

LA VALENCIO – ICE JEANS

 

Wat vind je het belangrijkste waar op gelet moet worden tijdens de training?

Dat de ruiter het paard aanvoelt en leidinggeeft. Dat de ruiter datgene wat hij doet afstemt op het paard.  Dat is voor mij de allereerste vereiste voor een goede communicatie, en dus een goede training.

 

Op welke manier vind jij dat ruiters/amazones zich het beste kunt voorbereiden op een wedstrijd?                                                                                                                   

Allereerst door technisch thuis te beheersen wat je op de wedstrijd moeten laten zien.

Vervolgens te zorgen dat zowel jij als ruiter als je paard fysiek fit zijn in de wedstrijd.

Dan is het belangrijk om  wedstrijd week en wedstrijd dag zelf goed te managen.

Als bovenstaande altijd wel goed lukt maar prestaties niet zijn zoals gehoopt zou ook mentale training deel uit kunnen maken van de voorbereiding.

 

Wat voor tips heb jij nog voor iedereen die iets wil bereiken in de paardensport?

Probeer niet te worden zoals een ander maar wordt de beste versie van jezelf.

Durf te dromen, stel duidelijke doelen, werk er hard voor, leer door vallen en opstaan, blijf kijken waar je kunt verbeteren, neem zo nu en dan even afstand om op een ander niveau te zien of je nog wel op je doel af gaat. Durf te veranderen als het antwoord nee is en geniet van de stappen op jou weg, want je leeft alleen maar in het hier en nu en dat is enige moment dat je kunt genieten.

 

Waar ben je het meest trots op dat je nu hebt bereikt?

Ik ben super trots op mijn kinderen maar dat bedoel je niet denk ik 😉

Altijd lastig om te zeggen van jezelf maar het zijn een paar dingen: Allereerst ben ik er best trots op dan ik als amazone de Grand Prix heb bereikt met paarden waar niet iedereen nou bepaald direct in geloofde. Het meest trots ben ik op het feit dat me dat met Sometimes is gelukt. Ik hoop dit jaar met Charming Norel GP te starten. Dat zou dan mijn derde paard zijn waarmee ik op het hoogste niveau start (Diego 2005, Sometimes 2010).

Ik ben mijn sportpsychologie praktijk begonnen omdat het iets was wat mij enorm fascineert. De interactie tussen ruiter en paard. Ik ben er trots op dat ik gewoon ben gaan doen wat ik leuk vond en dat dit zo succesvol is, met super goede samenwerkingsverbanden met vooraanstaande topruiters en grote stallen, ook internationaal.

 

 

Hoe zie jij de toekomst voor je en wat zou je nog willen bereiken?

Ons bouwproject is een groot project waar mijn vriend en ik ingesprongen zijn en heel hard aan werken. Ik hoop dat we in de nabije toekomst hier in Nederhorst den Berg onze droom kunnen verwezenlijken: ons huis buiten, mijn praktijk en dressuurstal waar cliënten en lesklanten kunnen komen in een rustige privé omgeving voor hun sessies of trainingen en waar ik fijn kan trainen met mijn eigen paarden.

Daarnaast heb ik nog twee belangrijke doelen. Ik ben bezig met een promotie-onderzoek naar Talentontwikkeling in de Hippische Sport. Op dit moment kan ik daar niet veel tijd aan besteden maar nadat de bouw klaar is hoop ik daar meer op te kunnen focussen en uiteindelijk te promoveren.

Ook sportief gezien heb ik nog een doel. Ik heb eigenlijk nog maar 1 keer een Grand-prix proef gereden waarvan ik dacht, “Dit was goed, het klopte helemaal” en dat was met Sometimes de kür op muziek tijdens de CDN Christmas show in Roosendaal die we ook wonnen. Het werken naar de GP en het rijden ervan is zo’n mooie leerzame weg. Ik hoop nog minimaal een keer met een echt getalenteerd paard die weg af te mogen leggen en dan “echt goede” GP-proeven te rijden die voor mijn gevoel ook helemaal kloppen.

Een reactie plaatsen