Interview: Carlijn Huberts

Even voorstellen, wie is Carlijn Huberts?

Ik ben Carlijn Huberts, 20 jaar oud en ik ben opgegroeid in het kleine dorpje Beers in Brabant. Momenteel studeer ik Diergeneeskunde op de Universiteit in Utrecht en heb ik net het derde jaar erop zitten. Volgend jaar hoop ik te kunnen starten met de master in de richting ‘paard’.  Ik ben ambassadeur van La Valencio en erg fan van dit fijne merk!

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met de paardensport?

Mijn ouders hebben thuis een ruitersportcentrum en zijn ook altijd al fanatiek met paarden bezig. Het paardrijden is er dus echt met de paplepel ingegoten. Als baby zat ik al voorop het zadel. Mijn allereerste pony ‘Surprise’ kreeg ik van sinterklaas toen ik 4 jaar oud was. Hij was op dat moment ook 4 jaar oud, wat wel een interessante combinatie was. Omdat ik vaker naast deze pony lag dan dat ik erop zat, kreeg ik Nevertel, een super lieve en betrouwbare leerpony. Hij was al ouder en zeker niet de knapste, maar ik kon er alles mee. We zijn meteen (bixie) wedstrijdjes gestart toen ik 6 jaar oud werd. Daarna volgden er nog vele pony’s en paarden.

 

Je bent opgegroeid in een paardenfamilie, kun je hier iets over vertellen?

Mijn vader is een fanatieke instructeur en heeft ook op Grand Prix niveau gereden en mijn moeder en zusje rijden ook fanatiek wedstrijden. Het is leuk omdat het echt een familiehobby is. Zo lang als ik mij kan herinneren gaan we met z’n allen samen op wedstrijd en helpen we elkaar thuis. Tegenwoordig mag ik ook wedstrijden rijden in het buitenland en dat voelt dan als vakantie.

 

 

Je studeert nog, is dit goed te combineren met de paardensport? Hoe zorg je ervoor dat dit in goede banen wordt geleid?

Het is een erg drukke combinatie, maar door een goede planning/organisatie, veel discipline en een fijn netwerk van mensen om mij heen, is het goed te doen. Ik zit op kamers in Utrecht, maar kom vaak naar huis om mijn paarden te rijden. Mijn ouders en zusje zorgen voor ze als ik er niet ben. De combinatie van mijn studie diergeneeskunde en het zelf rijden op hoog niveau is erg waardevol, omdat er veel raakvlakken zijn. Zo kan ik dingen van mijn studie toepassen tijdens het rijden en andersom.

 

Welke plaats nemen paarden in, in jou leven? En wat betekenen ze voor jou?

De paarden nemen een erg belangrijke en grote plaats in mijn leven in. Ze zijn er gewoon en je bent er bijna elke dag mee bezig, het is echt een ‘way of life’. Ik zou niet zonder de paarden kunnen en vind het erg leuk en motiverend om door het trainen steeds beter te worden en verder te komen. Als ik van Utrecht thuis kom, vind ik het fijn om weer op mijn paarden te stappen, hier kijk ik ook echt naar uit.

 

Hoeveel paarden rijd je momenteel en op welk niveau?

Momenteel rijd ik twee paarden, Watoeshi in de Grand Prix- U25 en Cupido bij de Young Riders. Watoeshi is een nakomeling van het werkpaard van mijn opa, dus het is wel heel speciaal dat ik er nu mee mag rijden. Cupido is een goedgekeurde dekhengst bij het KWPN van de eigenaren Fried en Lia van Stiphout, het is echt een heel gaaf paard om te mogen rijden!

 

Op deze foto draagt Carlijn het mooie Jana jasje

Jij wordt gesponsord door La Valencio, kun je iets over dit merk vertellen?

La Valencio heeft erg comfortabele en hippe kleding. Het materiaal is fijn om in te sporten en voor mij is de pasvorm perfect. De kleding heeft altijd erg leuke kleine details en vrolijke, mooie kleurtjes. Een voordeel is dat de kleding makkelijk wasbaar is, zeker bij paardrijdkleding vind ik dit erg belangrijk. Het is steeds weer een leuke verassing hoe de nieuwe collectie eruit gaat zien. Mijn paard ziet er ook altijd top uit met de spullen van La Valencio.

 

Wat is jou favoriete item in de nieuwe collectie, en waarom?

Het La Valencio Jack Jeanette in het lichtgrijs is mijn favoriet. Door de elastische stof van de mouwen zit het vestje erg comfortabel en kan je er goed in bewegen. Het vestje heeft een mooie pasvorm en door de stof en de badge heeft het jasje een chique uitstraling.

 

Carlijn’s favoriete item: het Jeanette vestje

 

Wat vind je het belangrijkste waar op gelet moet worden tijdens de training?

De basis blijft het allerbelangrijkste, het paard moet goed reageren op de hulpen en je moet als ruiter consequent zijn en blijven.

 

Op welke manier bereid jij je voor op de wedstrijden?

Voor de wedstrijd oefen ik de oefeningen uit de proef nog een keer extra. Mijn tante en vader helpen met de training. Ik verander de opbouw van de trainingen niet voor een wedstrijd.

 

Waarop ben je het meest trots op in wat je tot nu toe bereikt hebt?

Tijdens de afgelopen indoorkampioenschappen in Ermelo heb ik met Cupido in de Young Riders rubriek de zilveren medaille behaald en met Watoeshi in de Grand Prix-U25 de bronzen medaille mee naar huis mogen nemen. Dit was wel echt een heel erg mooi moment en ik ben er erg trots op!

 

De gaafste wedstrijd die ik ooit gereden heb was tijdens het EK senioren in Göthenborg (Zweden). Hier heb ik in de U25 met Watoeshi gereden in het gigantische Ulevi stadion.

 

Carlijn & Wathoeshi

Welke tips heb je voor iedereen die iets wil bereiken in de paardensport?

Geef nooit op! Er zullen altijd tegenslagen komen, maar hier leer je alleen maar van. Het belangrijkste is dat je zelf plezier in het rijden moet hebben en niet alleen het resultaat van de wedstrijd laat tellen, want dat is afhankelijk van veel dingen waar je niet altijd zelf invloed op hebt. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je een goed team van mensen om je heen hebt die jou kunnen ondersteunen. Dat zijn heel veel mensen, o.a. je familie, eigenaren van het paard, trainer, dierenarts, hoefsmid, paardentandarts, voerleverancier en de sponsors.

 

Wat zou jij zelf nog willen bereiken en hoe zie je de toekomst voor je?

Natuurlijk hoop ik over een paar jaar af te kunnen studeren als paardendierenarts en daarnaast altijd te kunnen blijven rijden. Bij de jeugd wil ik proberen om nog een keer naar de Europese Kampioenschappen te mogen. Mijn droom is om later bij de senioren in de Grand-Prix goed mee te kunnen doen en veel mooie wedstrijden te mogen rijden.

Een reactie plaatsen