De paardenluisvlieg: Waar iedereen het over heeft

De paardenluisvlieg, je hebt er vast het een en ander over gehoord. De paardenluisvlieg (hippobosca equine) komt veel voor in de gematigde gebieden van Europa. Vooral in bosrijke is hij veel te vinden. Maar waarom spreekt nu iedereen over dit insect?

De paardenluisvlieg is een klein stug insect dat in de liezen en onder de staart van runderen, honden en paarden gaat zitten. Het insect heeft weerhaakjes waar hij de paarden mee bijt. Paarden kunnen hier totaal van in paniek raken. Zo gaan ze hevig slaan, zwiepen met de staart en bijten naar het insect. Het nare van de paardenluisvlieg is dat hij door zijn week haakjes extreem goed op de huid van het paard kan blijven zitten, hij heeft een hard schild wat hem zeer lang in leven houdt en door zijn sterke pootjes kan hij vlug heen en weer lopen om de bestrijding van het paard uit de weg te gaan.

Vaak denken mensen dat hun paard koliek verschijnselen vertoond. Het enige verschil is dat het paard bij koliek sloom en loom zou ogen. Bij de paardenluisvlieg zou het paard fel en actief het insect proberen weg te jagen.

Doordat de paardenluisvlieg kan vliegen en zo’n sterke schild heeft, kunnen wij hem als mensen niet zomaar pakken. Hij vliegt dan weg of je krijgt het niet doodgemaakt. Wanneer je het insect wilt doden zou je de volgende tips moeten lezen!

5 Tips om de paardenluisvlieg tegen te gaan:

  1. Smeer babyolie of Betadine uit een rood flesje op de liezen en onder de staart van het paard. Zo kan het insect zich niet vast claimen op de huid van het paard en zal hij eraf glijden
  2. Doe wat knoflook of knoflookolie door het voer van je paard, de paardenluisvlieg houdt niet van de geur van knoflook
  3. Wanneer je paard een paardenluisvlieg op zijn lichaam heeft kun je het insect nat spuiten met water of inspuiten met haarlak, zo kan hij niet meteen wegvliegen en kun je hem pakken en doden.
  4. Ook met plakband of tape kun je het insect makkelijk pakken, het insect kan ons mensen namelijk ook bijten. Probeer het insect daarom met een handdoek, plakband of tape op te pakken zodat je een beet bij jezelf vermijd.
  5. Zoals ik al eerder schreef is het doden van dit insect een hele klus. Druk het beestje fijn tussen je nagels, onder een steen of gooi hem in een emmer water met zeep. Pas dan is hij echt dood. Je kunt het insect helaas niet net als een vlieg of een daas doodslaan.

 

Een reactie plaatsen